Bra att veta

Bra att veta

Har ni hittat er drömbostad? Då är det början på en köpprocess som skiljer sig ganska mycket mot vad vi är vana vid från vårt hemland. För att allt ska bli rätt från början i denna köpprocess så rekommenderar vi alltid att man ska ta hjälp av en lokal advokatbyrå och då gärna en som har personal som pratar ditt språk.

En sak är säkert, spanska lagar och rutiner i samband med fastighetsköp kan ibland vara svåra att förstå. Det är dock inte svårare att köpa en bostad i Spanien än vad det är i Skandinavien, men bara lite annorlunda. BCB Real Estate samarbetar med ett flertal välkända advokatfirmor som vi med gott samvete kan rekommendera, men det är upp till er att välja vilken advokatbyrå ni önskar. Vi hjälper till oavsett vem ni väljer.

NIE nummer
För att äga något i Spanien måsta man ha ett NIE nummer som är ett spanskt identifieringsnummer för bl a skatter men behövs för många andra saker som t ex äga en bil, öppna bankkonto, ansöka om lån mm. Ett NIE nummer tar normalt från ett par veckor upp till en månad att få. Ett NIE nummer kan man även ansöka om hos den spanska ambassaden i sitt hemland.

Handpenning
När du väl bestämt dig för vad du ska köpa så upprättas ett reservationskontrakt och i samband med det ska man betala en handpenning eller reservationsavgift. Hur hög denna avgift är kan variera men oftast ligger den mellan 3.000 – 5.000 euro för en begagnad fastighet. Om du köper en nyproducerad fastighet kan avgiften även här variera och då upp till ca 10% av den totala köpesumman. Betalning sker i samband med kontraktsskrivningen och sätts in på ett klientmedelskonto och slutbetalning sker sedan vid tillträdesdagen

Låna pengar
Det är alltid bra om du har finansieringsfrågan löst innan du bestämmer dig för att köpa en bostad i Spanien. Ska du låna pengar till ditt fastighetsköp så rekommenderar vi att du undersöker lånemöjligheterna i ditt hemland först då det i de flesta fall är förmånligare. Men det är inte omöjligt att få ett lån i en spansk bank numera. Generellt lånar spanska banker ut 60-70% av värderingen av fastigheten men även i Spanien kan man idag förhandla om villkoren.

Kostnader När du tittar på priser på olika fastigheter är det bra att veta att det tillkommer kostnader utöver själva köpesumman. Räkna med att det tillkommer ca 13-15%. Det är kostnader för skatter, notarie, olika registreringsavgifter mm. Ska du också låna i bank tillkommer kostnader även för detta.

Driftkostnaderna för din bostad varierar självklart på vilken bostad som du valt att köpa. Här precis som hemma betalar du el, vatten och försäkring för din bostad. Utöver dessa kostnader betalar man ofta en gemensamhetsavgift till föreningen som kan variera en hel del beroende på om man har en gemensam pool, hur stora grönytor som ska skötas osv. Räkna med en total driftkostnad på mellan 1.500-2.000 kr per månad. Fastighetsskatten betalas en gång om året och även den varierar beroende på hur stor fastighet du köpt.

Tid
Hur lång tid tar det? Rent generellt säger vi att det tar mellan 4 – 8 veckor att få allt på plats men vi har varit med om både snabbare och betydligt längre handläggningstider. Varje fastighetsaffär är unik och det är svårt att säga hur lång tid det tar från det att ni bestämt er och skrivit köpekontraktet tills ni får tillträde till bostaden.

Frågorna är många och detta är bara ett axplock på de frågor som oftast kommer upp till diskussion. Vi rekommenderar att ni skriver ner efterhand alla frågor ni har och tar detta med det juridiska ombud som kommer att ha hand om er bostadsaffär. Vi är bra på att sälja bostäder men inte experter på den juridiska biten och vi vill inte ge er fel svar på viktiga frågor och ställningstaganden.

Compare Listings

Titel Pris Status Typ Område Syfte Sovrum Badrum